top of page

У Српској школи у Будимпешти одржан еколошки дан

У суботу 5. септембра у Српском забавишту, основној школи, гимназији, колегијуму и бибиотеци „Никола Тесла” у Будимпешти одржан је Еколошки дан. Тога дана ученици су пошли на разна места у Будимпешти и проучавали утицај човека на своју околину и на природу у велеграду и изван њега. Срећом, време је било благонаклоно. Те радне суботе дан је био сунчан и одличан за одлазак у природу. Поједина одељења пошла су у градске паркове, на Маргитино острво, и на разне друге дестинације.

Због пандемије вируса корона, директорство наше школе и разредне старешине потрудили су се да одељења иду посебно, а тиме је испоштован и принцип друштвене дистанце.


Ученици 12. ц разреда поред тога што су разговарали о негативним последицама загађења људске средине и труда око очувања природе, пошли су корак даље. Они су тога дана учинили и више од пуког теоретисања. Ученици 12.ц разреда су са својим разредним старешином Драгомиром Дујмовом пошли у Зугло, у Дом народности XIV у кварту. Овде их је дочекала Ксенија Сушић Марков, председница Српске самоуправе у Зуглоу. Ђаци су у духу еколошког дана прионули на посао. Добили су заштитне рукавице, грабље, метле и још неке алате ради лакшег обављања баштованског посла. Вредни дванаестаци прво су покупили отпатке, смеће и суво грање. Затим су очистили башту од корова и уређивали мали врт који је напросто заблистао после преданог рада чете мале, али одабране. Све оно што је покупљено стављано је у црне вреће које ће касније бити однете на своје одредиште. Ученици су добили освежавајуће сокове, киселу воду и ситна пецива за окрепљење. Тиме су ученици 12.ц разреда уједно одрадили и обавезни друштвени рад који, према важећим прописима, до завршетка средњошколског школовања мора да се изврши.


13 views

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page